biodanzavakantie.nl

Biodanza vakantie

Albanië: Een betaalbare luxe reisoptie

April-juni en sep-okt zijn de beste tijden om naar Albanië te gaan – je vermijdt verzengende zomerhitte aan de kust en bittere winterkou in de bergen, waardoor deze ideaal zijn om te wandelen, fietsen, sightseeing, watersporten en ontspannen op het strand. Als je vastzit aan reizen tijdens de zomervakantie, geen zorgen; veel stranden krijgen slechts een fractie van de bezoekers van hun Mediterrane buren, ondanks dat ze mogelijk nog mooier zijn. De koele winter in de bergen is ideaal voor sneeuwschoenwandelen – hoewel de rest van het land koud en vochtig is.

Lees meer: groepsreizen inpakt tips

Albanië, maand per maand

December, januari en februari zijn erg koud binnenland en in de bergen – en zware regen kan leiden tot overstromingen en verstoringen. Uiteraard, hoe hoger je gaat in januari en februari, hoe kouder het gaat worden, maar de belangrijkste bergpassen in het zuiden, Llogara en Barmash, blijven over het algemeen open ondanks de dreiging van sneeuw. Als je echter poeder wilt, is dit de tijd om te komen – sneeuwschoenwandelingen vinden plaats van eind januari tot half maart in de Albanese Alpen.

April, mei en begin juni zijn enkele van de beste maanden om naar Albanië te gaan, met geweldig weer om te wandelen en te fietsen. In mei zijn smeltwater rivieren en watervallen op hun hoogtepunt, terwijl bergweiden beginnen te zingen met wilde bloemen, waaronder lelies, orchideeën en geraniums. De prijzen zullen lager zijn (Pasen vermijden), de belangrijkste attracties zullen rustiger zijn en de landelijke gebieden even vredig als altijd.

Juni warmt zeker op, vooral aan de kust en in de valleien – maar je kunt nog steeds optimaal gebruik maken van de Mediterrane stranden.

Laat juni tot juli en augustus is verschrikkelijk heet langs de kust en in het binnenland. Deze piekmaanden voor vakantie zullen ook de populaire kustplaats Saranda zien vol met Albanezen die Tirana ontvluchten, en toeristen die dagtochten maken vanuit Corfu.

Buiten Saranda is Albanië eigenlijk een geweldige zomerse Mediterrane uitje, aangezien het slechts een fractie van de toeristen van nabijgelegen Kroatië, Griekenland, Italië of zelfs Montenegro ontvangt. De bergen zullen veel koeler zijn – en wandelvakanties hier lopen de hele zomer door tot september.

Laat september tot half oktober is weer een goed seizoen. September kan redelijk heet zijn, maar seizoensgebonden buien en constante zeebriesjes kunnen de dingen een beetje afkoelen. Vergeet je waterdichte kleding niet – vooral tegen het einde van de maand en in oktober.

Herfst is een uiterst bedrijvige tijd van het jaar voor Albanezen die leven van het land in de bergachtige agrarische regio’s van het zuiden. Olijven- en druivenoogsten vallen samen met stomende kommen bonen- en pompoensoep om een warm welkom te bieden na een dagje verkennen.

Duisternis en vocht dalen in november en december, dus het is niet de beste tijd van het jaar om te gaan, hoewel op maat gemaakte rondleidingen nog steeds plaatsvinden en sommige accommodaties open zijn en zeer betaalbaar.